Ženy pracují jako muži, doma ovšem dělají třikrát více

05.09.2021 | Finance

Ženy stále nemají vedle mužů rovné postavení ani v těch nejprogresivnějších a nejvyspělejších společnostech dneška. Za stejné množství odpracovaných hodin jsou stál hůře placeny, ale nejen to. Po příchodu domů je čeká ještě starost o domácnost. V ní totiž vykonávají třikrát více práce než jejich partneři.

Ze studie sociologů z Londýnské univerzity vyplývá, že jen každý čtrnáctý pár – sledovali přitom britskou populaci, ale podobné výsledky lze očekávat i ve zbytku vyspělé Evropy – sdílí stejné množství práce v domácnosti. Tedy muži vykonávají tolik vaření, žehlení, praní a úklidu domácnosti jako ženy.

Čísla mluví jasně

„V průměru dnes žena stráví šestnáct hodin týdně prací v domácnosti. Muž ale jen šest hodin. Přestože oba pracují v zaměstnání stejně dlouho,“ tvrdí autoři z Londýnské univerzity.

Ve třiadevadesáti procentech vztahů vykonává většinu domácích prací žena.

Paradoxně i v domácnostech, v nichž muži tvrdili, že by se měli partneři o práci v domácnosti dělit rovným dílem, vykonávali tito muži podstatně méně práce než jejich partnerky.

Domácí práce nejsou v genech

Jedině v domácnostech, kde žena vydělávala víc než muž a byla tedy hlavní živitelkou, muž vykonával v domácnosti rovný díl práce.

„Zdá se, že neustále podléháme stereotypům, které snad zaniknou s časem. Nemyslím si, že je v ženách nějaká geny přenášená touha mýt špinavou toaletní mísu,“ komentuje výsledky autorka výzkumu profesorka Anne McMunn.

Zdroj: https://www.ucl.ac.uk/epidemiology-health-care/news/2019/jul/less-7-couples-share-housework-equally, https://www.mindbodygreen.com/articles/how-to-get-your-partner-to-do-their-fair-share-of-household-chore







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat